Loading...

Cyklozájezd Sardinie 4.-13.10.2022

08.04.2023 12:43

Upraveno: 08.04.2023 13:47

Cyklozájezd Sardinie 4. – 13.10.202

  1. den: Náš cyklo zájezd začal v brzkých ranních hodinách v Brně, kde jsme naložili kola do přívěsu, zavazadla do autobusu a připravili se na celodenní jízdu přes Rakousko a Itálii do přístavu Livorno, odkud nám v 20,30 hodin odjížděl trajekt na Sardinii do Golfo Aranci. Přestože jsme měli dostatečnou časovou rezervu tak díky kolonám ve Vídni a v okolí Benátek jsme stihli příjezd na trajekt v poslední možnou chvíli. Po celodenní jízdě v autobuse jsme ocenili možnost odpočinout si na trajektu v kajutách, které jsme měly objednané.
     
  2. den: po asi 10 hodinové plavbě jsme se ráno vylodili v Golfo Aranci. Přivítal nás pěkný sluneční den a příjemné teplo. Naše cesta pokračovala přes letovisko Santa Teresa di Gallura odkud by pěkný výhled na ostrov Korsika do letoviska Isola Rossa na severu Sardinie. Isola Rossa se stala na 7 nocí našim domovem. Jelikož bylo již po sezóně v letovisku byl naprostý klid a jen malý počet turistů.
     
  3. den: Náš první cyklistický den nás zavedl do krásného historického městečka Castelsardo umístěného na skále se zbytky hradeb z 12 století. Jelikož jsme byli ubytování přímo u moře, tak nás čekalo hned po ránu náročnější stoupání. Cesta do Castelsarda vedla jak po silnících, tak po šotolinových cestách, které vedly i kolem moře, takže na nás čekaly nádherné výhledy, ale také první defekty, které jsme i díky pumpičkám RHONATT bez problému zvládli. Cestu zpět do Isola Rossa někdo řešil autobusem někdo opět na kole.
     
  4. den: Čekalo nás brzké vstávání a cesta autobusem na sever do Palau a odtud trajektem na souostroví La Maddalena a Caprera. Dopoledne jsme objeli La Maddalenu se zastávkou na koupání v zátoce s nádherně tyrkysovým mořem a po dobrém obědě jsme se přes most vydali na Capreru. Je to ostrov pokrytý borovicovými háji prakticky bez aut, takže ráj pro cyklisty. Vydat se můžete na sever k muzeu Garibaldiho nebo na jih k pevnosti Bastiani což jsme zvolili i my. Po krátkém koupání a odpočinku na krásné písečné pláži jsme se vydali zpět do přístavu na trajekt. Jelikož jsme měli ještě chvilku času stavili jsme se u přístavu na skleničku dobrého bílého vína.
     
  5. den: Opět nás čekalo brzké vstávání a zase cesta autobusem do přístavu Porto Torres odkud jede trajekt na ostrov Asinara. Bohužel, až v přístavu jsme se dozvěděli, že je po sezóně a trajekt jede až druhý den. Takže došlo na první změnu v programu a naše cesta zamířila do Tempio Pausania, které se stalo výchozím bodem na naší horské etapě na vrchol Monte Limbara, který leží v nadmořské výšce 1362 metrů. Po asi 16 km a 900 metrech stoupání jsme dorazili na vrchol. Po krátkém odpočinku a občerstvení u autobusu jsme doplnili zásoby do našich brašen na kolo RHINOWALK a se vydali na zpáteční cestu do letoviska Isola Rossa. Čekalo na nás 55 km přes Valle della Luna (Měsíční údolí – žulové skály a korkové duby). I když by se dalo čekat, že cesta povede pořád z kopce opak byl pravdou a prověřilo nás ještě pár ostrých stoupání.
     
  6. den: Tradičně po brzkém vstávání jsme opět vyrazili do Porto Torres odkud jede  trajekt na Asinaru. Tentokrát opravdu jel a asi po hodinové plavbě jsme dorazili na ostrov. Národní park Asinara je neobydlený ostrov o rozloze asi 52 km čtverečních, a kromě aut strážců parku tu žádné nepotkáte. Ostrov by dříve vězením a stanicí pro nakažené cholerou. Věznice byla uzavřená v roce 1997 a od té doby na ostrově najdete jen divoké koně, albínské osly ale i mnoho dalších zvířecích a rostlinných druhů. I když počasí při našem příjezdu na ostrov nebylo nejlepší, tak nakonec vyšlo i sluníčko, před kterým nás ochránily sluneční brýle KINGSEVEN a my jsme viděli ostrov v plné jeho kráse a opravdu si ho užili a celý projeli.
  1. den: Jelikož dnes nás čekal výlet do přírodních termálních lázní Casteldoria, tak jsme vyráželi na kole přímo z letoviska Isola Rossa. Čekalo nás opět prudké stoupání a následně cesta po silnicích do termálů. Někteří využili termálů ke krátkému vykoupání a odpočinku. Dalším našim cílem byla rodinná farma s ochutnávkou místních specialit. Cesta vedla přes Viddalbu, Badesi do kopců na farmu. Paní majitelka pro nás přichystala skvělou ochutnávku místních specialit a vrcholem ochutnávky byl Casu Marzu ( Casu marzu je druh sýra ze Sardinie. Je zvláštní tím, že se záměrně infikuje larvami sýrohlodky drobné a pojídá se ve vysokém stádiu rozkladu i s larvami). Po skvělé ochutnávce nám zbylo pár posledních kilometrů krásného sjezdu od Isola Rossa.

  1. den: Tento den jsme pojali jako den bez kol. V místním přístavu jsme si vypůjčili loď a díky našemu kapitánovi Martinovi jsme si udělali krásný výlet kolem pobřeží do vyhlášené oblasti Costa Paradiso. Výlet jsme spojili i s krásným koupáním v průzračném moři. Den jsme zakončili společnou večeří, kterou pro nás připravil z darů moře náš průvodce Pepa.
     

  1. den: A jak to už bývá všechno jednou končí a také náš pobyt na Sardinii dnes končí. Odpoledne jsme se vydali opět do přístavu Golfo Aranci odkud nás čekal noční trajekt do Livorna.
     

  1. den: Ranní vylodění v Livornu a následná cesta přes Itálii a Rakousko do Brna, kam jsme dorazili v pozdních večerních hodinách.  

     

Ostrov Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři, který se nachází západně od italské pevniny a jižně od Korsiky. Je to autonomní oblast Itálie s vlastní jedinečnou kulturou, jazykem a kuchyní.

Sardinie má dlouhou a bohatou historii s důkazy o lidském osídlení sahá až do pravěku. V průběhu staletí ji ovládaly různé skupiny, včetně Féničanů, Římanů, Byzantinců, Arabů a Španělů. Výsledkem je, že sardinská kultura je směsí různých vlivů s osobitým charakterem, který ji odlišuje od ostatních částí Itálie.

Ostrov je známý svými krásnými plážemi, drsnými horskými pásmy a tradičními vesnicemi. Má také bohatou kulinářskou tradici s pokrmy z místně vypěstovaných surovin, jako jsou mořské plody, divočák a sýr pecorino. Některé z nejoblíbenějších turistických atrakcí na Sardinii zahrnují starověké ruiny nuragické civilizace, barevné domy města Bosa na kopci a nedotčené vody Costa Smeralda.

La Maddalena je město ležící na ostrově La Maddalena, který je součástí souostroví Maddalena na Sardinii v Itálii. Město se nachází na severovýchodním pobřeží ostrova, s výhledem na úžinu Bonifacio, která odděluje Sardinii od Korsiky.

Souostroví Maddalena je známé pro své křišťálově čisté vody a ohromující přírodní krásy. Je to oblíbená destinace pro turisty, kteří přicházejí prozkoumat jeho četné pláže, zátoky a skalnaté útesy. Návštěvníci mohou také podniknout výlety lodí a prozkoumat okolní ostrovy, včetně Spargi, Budelli a Santa Maria.

Samotné město La Maddalena má kromě přírodních zajímavostí také okouzlující historické centrum s barevnými budovami, úzkými uličkami a živými náměstími. Je také domovem několika kostelů, muzeí a uměleckých galerií, které představují bohaté kulturní dědictví ostrova.

Celkově vzato, La Maddalena a souostroví Maddalena jsou povinnou destinací pro každého, kdo cestuje na Sardinii a má rád přírodu, kulturu a moře.

Asinara je ostrov ležící severozápadně od Sardinie v Itálii. Je součástí národního parku Asinara, který byl založen v roce 1997 na ochranu přírodního a kulturního dědictví ostrova.

Ostrov má dlouhou a pestrou historii, byl využíván jako místo karantény pro pacienty s leprou, vězeňský tábor pro politické vězně a přísně střežené vězení pro mafii. Dnes je domovem malé komunity strážců parku a oblíbeným turistickým cílem.

Národní park Asinara je známý pro svou drsnou krajinu, nedotčené pláže a rozmanitou divokou zvěř. Návštěvníci mohou na ostrově prozkoumat četné turistické a cyklistické stezky, šnorchlovat nebo se potápět v jeho křišťálově čistých vodách nebo se vydat na prohlídku jeho historických památek a přírodních zajímavostí s průvodcem.

Mezi nejoblíbenější atrakce na Asinaře patří zajatecký tábor Cala d'Oliva, maják Fornelli a mnoho pláží a zátok na ostrově. Ostrov je také domovem populace vzácných bílých oslů, kteří jsou chráněným druhem a symbolem jedinečné biodiverzity ostrova.

Celkově je Asinara destinací, kterou musí navštívit každý, kdo cestuje na Sardinii a má rád přírodu, historii a dobrodružství.